Developing Solutions

Αδειοδότηση Λειτουργίας ΚΥΕ

Το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) προσδιορίζεται στο νόμο 4442/2016 (ΦΕΚ Α’ 230) (ιδίως Κεφάλαιο Ζ’, άρθρο 28) και στην με αριθμό οικ. 16228/17.5.2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1723).
Ο φορέας λειτουργίας Κ.Υ.Ε. καταρχάς υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία του οικείου Δήμου αίτηση για τη χορήγηση βεβαίωσης ότι το κατάστημα μπορεί να ιδρυθεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία.
Κάθε υποβληθείσα γνωστοποίηση λαμβάνει μοναδικό αριθμό και δεν συνοδεύεται από φάκελο δικαιολογητικών, τα οποία τηρούνται σε φάκελο στον χώρο της εγκατάστασης, επικαιροποιημένα και διαθέσιμα προς επίδειξη στις αρμόδιες αρχές.

Στο παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται όλα τα είδη καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κατηγοριοποιημένα ως προς το επίπεδο κινδύνου τους σύμφωνα με την υγειονομική διάταξη:

Επίπεδο Ι

  • Παντοπωλείο
  • Αυγοπωλείο
  • Πρατήριο γάλακτος
    και ειδών ζαχαροπλαστικής
  • Πρατήριο Άρτου
  • Πρατήριο κατεψυγμένων προϊόντων
  • Κατάστημα βιολογικών τροφίμων
  • Καφεκοπτείο
  • Πρατήριο ελαίων και λιπών
  • Κάβα εμφιαλωμένων ποτών
  • Οπωροπωλείο
  • Περίπτερα-ψιλικά
  • Αναψυκτήριο
  • Εγκατάσταση περάτωσης έψησης
  • Κέντρο διασκέδασης
    με συγκρότηση μπαρ
  • Καφετέρια
  • Καφενείο
  • Μπαρ
  • Λοιπό Κυλικεία
  • Πρατήριο ετοίμου φαγητού
  • Κατάστημα ξηρών καρπών
    και ζαχαρωδών προϊόντων
  • Αποθήκες τροφίμων
  • Μηχανές αυτόματης πώλησης
    τροφίμων και ποτών
  • Λαϊκές αγορές
  • Πλανόδιοι και στάσιμοι
    μικροπωλητές

Επίπεδο ΙΙ

  • Κρεοπωλείο
  • Πτηνοπωλείο
  • Ιχθυοπωλείο
  • Ζαχαροπλαστείο
  • Παγωτοπωλείο
  • Αρτοποιείο
  • Παρασκευή και πώληση
    σφολιατοειδών
  • Υπεραγορά τροφίμων
  • Καταστήματα χονδρικού
    εμπορίου (cash and carry)
  • Ψυκτικές αποθήκες
  • Κατάστημα διάθεσης προϊόντων
    αλλαντοποιίας και τυροκομία
  • Εστιατόριο
  • Πιτσαρία
  • Ταβέρνα
  • Ψητοπωλείο
  • Οβελιστήριο
  • Καφενείο (παραδοσιακό),
    με παρασκευαστήριο
  • Κυλικείο σχολείων
  • Κινητή καντίνα

Επίπεδο ΙΙΙ

  • Παρασκευαστήριο τροφίμων και ποτών
    catering (με απευθείας διάθεση
    στον καταναλωτή)
  • Παρασκευαστήριο
    προϊόντων ζύμης και σφολιατοειδών
  • Παρασκευαστήριο
    παραδοσιακών προϊόντων
  • Μεταποιητικές δραστηριότητες
  • Κέντρο διασκέδασης
    με συγκρότηση εστιατορίου
  • Νοσηλευτικά Ιδρύματα
  • Οίκοι ευγηρίας
  • Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
  • Παιδικοί Σταθμοί
  • Κατασκηνώσεις

Άλλα θέματα ενδιαφέροντος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι

  • Υποχρέωση τήρησης δελτίου παραπόνων πελατών από τα κέντρα και καταστήματα εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης
  • Υποχρέωση εκπόνησης τεχνικής έκθεσης μηχανικού για τη χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων στον υπαίθριο χώρο της επιχείρησης
  • Απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού σε εσωτερικούς χώρους
  • Κατάληψη κοινόχρηστου χώρου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων κλπ
process of preparation of espresso with modern coffee machine

Πως μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι;

Μπορούμε να αναλάβουμε τη συμβουλή για την ολοκληρωμένη και άρτια αδειοδότηση του καταστήματος σας. Παραδίδοντας σας στο τέλος της διαδικασίας τη γνωστοποίσηση λειτουργίας μαζί με τον πλήρη φάκελο δικαιολογητικών που απαιτούνται από τη κείμενη νομοθεσία