Κόστος θέρμανσης
Η αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο αλλά και στην ηλεκτρική ενέργεια, έχει φέρει αναστάτωση σχεδόν στο σύνολο της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας σχετικά με το αναμενόμενο κόστος για τη θέρμανση των κατοικιών τον επερχόμενο χειμώνα. Τα κυριότερα συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ελληνική επικράτεια χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη τη βιομάζα (καυσόξυλα, pellet), το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των τιμών φυσικού αερίου αλλά και ρεύματος με αποτέλεσμα την παρέμβαση της κυβέρνησης στις τιμές λιανικής πώλησης του ρεύματος ώστε να συγκρατηθούν οι αυξήσεις. Αυτή η πολιτική δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι εφαρμοστέα κατά τη διάρκεια του χειμώνα όπου όλοι θα κληθούμε να θερμάνουμε τους χώρους κατοικίας και εργασίας μας.
Για να είναι εφικτή η αντιμετώπιση του προβλήματος, πρέπει να γνωρίζουμε το κόστος που μπορεί να έχει η χρήση κάθε είδους καυσίμου, ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής ακινήτου να μπορεί να προυπολογίσει το κόστος της θέρμανσης του χειμώνα, ενώ αν το κρίνει σκόπιμο να προβεί σε κάποια αλλαγή του συστήματος θέρμανσης. Τέλος, σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι εφικτό είναι να τροποποιήσουμε τον τρόπο ζωής ή εργασίας μας ώστε να μειώσουμε τη κατανάλωση ενέργειας συνεπώς να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στους λογαριασμούς ενέργειας.
Τα παρακάτω δεδομένα αποτυπώνουν τη κατάσταση ως έχει για τον Οκτώβριο 2022 χωρίς να μπορεί να πει κανείς με σιγουριά τι θα γίνει τους επόμενους μήνες.
Κόστος ενέργειας ανα kWh
Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας
Πέρα όμως από τις τιμές τις ενέργειας και του κόστους θέρμανσης για αυτό το χειμώνα, μπορούν να ληφθούν σημαντικά μέτρα για την εξοικονόμησης της ενέργειας τόσο με παρεμβάσεις στα ακίνητα όσο και με αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας τους. Απλοί τρόποι ούτως ώστε να μειώσει το κάθε νοικοκυριό τα ποσοστά της ενέργειας που καταναλώνει και εν τέλει αποφεύγει να πληρώσει ανεξάρτητα από τον τρόπο θέρμανσης / κλιματισμού του χώρου. Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης λοιπόν, το Υπουργείο Ενέργειας εξέδωσε οδηγό με προτεινόμενους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας:
Προτάσεις εξοικονόμησης
- Απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούνται
Κλείνουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (εάν υπάρχουν) που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες. Έτσι, κλείνουμε τις φυσικές διόδους αέρα, εμποδίζοντας το ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι. - Ελεύθερα θερμαντικά σώματα
Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα, π.χ. με καλύμματα, ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα.
- Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα
Τοποθετούμε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες. Σύμφωνα με μελέτες (DOE), όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.
- Ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων, ώστε να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας (απώλεια ψύξης).
- Περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου
Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου) με συνέπεια να μειώνεται η κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ.
- Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη
Του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία.
Του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Του aircondition (εάν το αφήνουμε ανοικτό) κατά τις ώρες απουσίας μας από το σπίτι σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως και 2 βαθμούς. - Τοποθέτηση των οικιακών συσκευών (π.χ. ψυγείου, καταψύκτη και στεγνωτηρίου ρούχων) μακριά από εστίες θέρμανσης.
- Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Κλείσιμο συσκευών όταν είναι σε κατάσταση αναμονής (stand-by).
- Όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι, η καμινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της.
- Κλείνουμε το φούρνο μας 10 – 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό μας.
- Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας.
- Όπου είναι εφικτό όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.
- Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις).
- Εγκατάσταση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη
Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης επιτρέπει τον προκαθορισμό διαφορετικών θερμοκρασιών για διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης εξοικονομεί χρήματα τόσο για κλιματισμό όσο και για θερμότητα. - Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα
Επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά. Η τοποθέτηση τους γίνεται τοπικά επάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά και ρυθμίζουν προοδευτικά τη ροή του ζεστού νερού. Έτσι κάθε θερμαντικό σώμα γίνεται ανεξάρτητο και απομονώνεται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, τη στιγμή που οι υπόλοιποι χώροι που έχουν ανάγκη θέρμανσης συνεχίζουν να λειτουργούν - Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στον λέβητα
- Συντήρηση συστήματος θέρμανσης/ψύξης,
π.χ. λέβητα, αντλιών θερμότητας, κλιματιστικών - Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα
- Αντικατάσταση συσκευών
με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών EnergyStar. - Αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία led.
- Αντικατάσταση των υπαρχόντων κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά – ενεργειακά.
- Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης

Πως μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι;
Αναλαμβάνουμε την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σας και μπορούμε να λειτουργήσουμε συμβουλευτικά για την επιλογή του συστήματος θέρμανσης – κλιματισμού για τον χώρο σας. Επίσης, αναλαμβάνουμε την ένταξη της κατοικίας σας στα προγράμματα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”. Περισσότερα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, δείτε εδώ!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.